Analyse: Vita Exclusive på Facebook

Sosiale medier er ikke bare en stor del av vår hverdag som enkeltpersoner, det bør også være en stor del av dagens bedrifter. Her har du uendelig mange muligheter som alle kan gagne din bedrift! Men, vet du hvordan du kan bruke dette fenomenet riktig?

Tidligere har jeg skrevet en guide til hvordan din bedrift kan utnytte seg av sosiale medier! I dette innlegget skal jeg analysere bruken av sosiale medier i en spesifik bedrift, nemlig Vita Exclusive. I tillegg skal jeg komme med forslag til forbedringer, samt fortelle deg hvorfor sosiale medier bør brukes, og hvorfor det er kritisk å kunne bruke det riktig!

pexels-photo-large

Hvorfor bruke sosiale medier? 

Sosiale medier har blitt en av de grunnleggende måtene vi kommuniserer med hverandre på. Bedrifter gjør markedsføring og rekruttering gjennom sosiale medier, politikere ønsker å nå ut med sine budskap gjenom sosiale medier og på arbeidsplasser dukker det opp sosiale intranett (Ida Aalen).  Ifølge Groundswell kan sosiale medier bli brukt til å skaffe nye kunder og brukere, innflytelse, nye ideer, å styrke merkevaren og bygge omdømme, bytte nettverk, øke kompetanse og mobilisere! I tillegg har du mulighet til å håndtere kriser ved at du lett kan ta kontroll selv.

Det er fort gjort å bli skeptisk til sosiale medier, spesielt om en lenge har sittet i en bedrift som har klart seg rimelig greit uten. Det er også fort gjort å undervurdere gevinstene man kan få, spesielt om man har lite kunnskaper om hvordan bruke det. Det er ikke bare å lage seg en Facebook-side og si seg fornøyd med det – nei, det er mye mer som skal til, og i 2016 forventer kundene dine å finne deg i sosiale medier.

 1. Du har mulighet til å nå lenger med innhold på Facebook enn innhold i en brosjyre. Det er ingen som kan dele innholdet i en brosjyre, men på Facebook er det stor sjans for at venner av venner ser ditt innhold, spesielt om du klarer å få følgerene dine til å dele!
 2. Du har mer kontroll på egen kommunikasjon! Det er fort gjort å miste kontroll på informasjon, men med tilgang til en kanal der du umiddelbart har mulighet til å nå ut til kundene dine kan bedriften selv bestemme hvilken informasjon som skal deles. I tillegge er det enklere å løse ting ved kriser eller misforståelser.
 3. Dialogen med kundene dine blir tettere og sterkere! Klarer du å lage en god dialog mellom deg og kunden via sosiale medier, vil du ha en fortrolige tilhengerskare som får med seg det du ønsker. I tillegg kan denne dialogen føre til sterkere tillit og et bedre forhold mellom deg og dine kunder, og det er gull verdt når du ønsker å ha en langvarig kunderelasjon.

Slik lykkes du!

Du trenger en ildsjel! Denne personen må ha kompetanse og forståelse for sosiale medier, og med dette har hun muligheten til å overbevise sine ledere til å bruke sosiale medier. Videre er man nødt til å se nytteverdien! Sosiale medier gagner deg og dine kunder i form av bedre kommunikasjon, informasjon, fortjeneste og gevinster. Det er også vitkig med endringsvilje. Sosiale medier endrer seg konstant, og det må du også! Følg med, vær oppdatert og se fremover. Du trenger tålmodighet, for nøkkelen til suksess er å prøve og feile, et must for å finne ut hva som virkelig fungerer. Til slutt trenger du en plan, et mål og tiltak. Hvordan vil du bruke sosiale medier, og hvordan bør du tilpasse innholdet ditt etter kanal og bedrift? Hva er målet ditt? Og hvordan skal du gjøre det?

Det er viktig å ta hensyn til hva du ønsker, for forskjellige mål, krever forskjellige strategier og tiltak. Ønsker du å skaffe nye kunder, eller ønsker du å fokusere på de du allerede har? I så fall, hva er viktig? Mange har en tendens til å sette mer fokus på kvantiet enn kvalitet ved å strebe etter mange følgere eller likes. Til syvende og sist er ikke dette nødvendigvis lønnsomt, for du ønsker aktive følgere som retter pris på det du tilbyr. Målet bør være å ha følgere som er genuint interessert!

Vita Exclusive: Målgruppe og sosiale medier

Vita er Norges største kjede innen skjønnhet og velvære, og har over 200 butikker fordelt over hele Norge! Vita tilbyr også en nettbutikk der en kan handle produkter, samt utnytte seg av de samme tilbudene som finnes i butikk. Vita bedriver også en kundeklubb der medlemmer har mulighet til å få poeng for hvert kjøp de gjør, og videre handle for disse poengene på Vitas nettside. Vita Exclusive er et nyere tilskudd til kjeden, og har tatt opp konkurransen med andre parfymerier som også tilbyr mer eksklusive merker som blant annet Chanel, Dior og Estee Lauder.

Vita Exclusives målgruppe er kvinner i alle aldre! En sjelden gang har de hatt reklame på TV som også er rettet mot menn, men kjeden prioriterer kvinner. De tilbyr produkter som appellerer til alle, for eksempel leppepomade for yngre jenter, og hårlakk til eldre damer. Ved å posisjonere seg som et allsidig parfymeri, trekker de flere kunder, og det er dermed enda viktigere å treffe dem via sosiale medier. På grunn av det brede spekteret av kunder, bør de bruke et sosialt medie der de har mulighet til å nå dem alle. Dette mediet er Facebook. På grunn av Facebooks ekstreme utvikling som har resultert i brukere av alle aldre, er dette mediet Vita Exclusive bør bruke. Her har kundene deres mulighet til å følge bedriftens egen side, og der kan de få konkret informasjon, bildeoppdateringer, informasjon om selve butikken, samt møte andre makeupinteresserte. De fleste har også Facebook som app på mobilen, som dermed betyr at de konstante er oppdatert. Dette gir bedriften muligheten til å være i kontakt med kundene sine konstant.

Vita Exclusive på Facebook

Facebook er verdens største nettmøteplass og er selve motoren i bruken av sosiale medier. Mediet kjennetegnes av at folk bruker det mye og ofte. Et flertall av norske brukere er innom daglig eller flere ganger hver dag (Marthinsen & Staude, 35). Facebook er et fenomen der brukerne er av forskjellige generasjoner, og stadig flere eldre lager seg en brukerprofil. På grunn av dette er Facebook et av de viktigste mediene for Vita Exclusive å bruke, på grunn av det vide spennet i henhold til målgruppe. På en facebookside er det viktig med korrekt og relevant informasjon, slik at avstanden mellom kunde og bedrift blir så liten som mulig.

Vita Exclusive har en facebookside med 4704 likes. På denne siden er det relevant informasjon om åpningstider, en adresse til hovedkontoret, samt telefonnummer til bedriften! En direktelink til nettsiden deres er også tilstede. Denne informasjonen er kjempeviktig, da det gjør prosessen for kontakt mye enklere og mer effektiv for kunden. Profilbildet er relevant og viser logoen, noe som er hensiktsmessig da kundene vet hva de forholder seg til. De publiserer innlegg om tilbud og nyheter, og er derfor informerende og engasjerende for kunden.

Skjermbilde 2016-05-30 kl. 11.47.06

Innholdet på Facebooksiden må være relevant, slik at brukeren ser verdien i å følge facebooksiden, samt det å være en del av den. Teksten som blir publisert sammen med bilder av nyheter og tilbud på facebooksiden, er informerende og velskrevne, noe jeg personlig mener er ekstremt viktig. Ingenting er mer forstyrrende enn grammatiske feil på en profesjonell side, så her gjør de det bra! Det er begrenset med emoji-bruk, noe som også er viktig. Blir det for mye, kan det fort bli forstyrrende. Likevel ser jeg at de ofte putter på et hjerte i slutten av innleggene, men dette fungerer, da det er såpass diskret.

Skjermbilde 2016-05-30 kl. 11.44.02

Positive og synlige tilbakemeldinger fra brukerne er viktig for å trekke nye kunder og følgere! Brukere har vurdert Vita Exclusive til 4.4 av 5 stjerner. Det har blitt gjort 70 anmeldelser av bedriften, og de aller fleste er gode. Det er stilt spørsmål, og Vita Exclusive er raske på å svare, som regel samme dag! Dette er et av de første stegene mot en god kundedialog, nemlig å være raske og effektive ved spørsmål. Å gi gode og informerende svar er også viktig, noe Vita Exclusive er gode på!

Skjermbilde 2016-05-30 kl. 11.45.16

På Facebooksiden publiseres relevante bildeoppdateringer, og et av bildene er av to ansatte på Vita Exclusive Aker Brygge. I teksten forteller de om sine favorittprodukter. Dette er et godt virkemiddel som trekker kunden inn, og gir et mer personlig preg på Facebooksiden. Ved å vise ansikt på de ansatte, gir det også kundene et bilde av hvem de kan møte, og bedriften blir ikke «bare» en bedrift. At de ansatte deler favoritter, skaper også et bånd mellom bedriften og kunden, og ikke minst kan det skape tillit. Grunnen til dette er at favorittprodukter ofte er personlige, og ved å åpne seg for kunden, blir det naturlig for kunden å åpne seg tilbake.

Hvordan kan de bli bedre? 

Til tross for en facebookside med mye god informasjon, mangler det muligens litt personlighet. Tekstene til bildene er lekne, og vi ser tendenser til personlighet, men de oppfordrer ikke særlig til dialog med kundene sine. En idé kan være å gjøre en vane ut av å stille et spørsmål på slutten av tekstene på bilder, slik at kundene fritt kan komme med refleksjoner, tanker og meninger i kommentarfeltet. Likevel ser jeg at flere tagger hverandre i innlegg av interesse, og dette er gull verdt for bedriften. Dette blir en type «gratis» markedsføring, og et resultat av å tilby kunden noe av verdi.

Et annet forslag til hvordan starte en dialog med kunden, er å starte en konkurranse på facebooksiden der kundene kan engasjere seg i håp om å vinne en premie. Det er dog viktig at bedriften følger retningslinjene til Facebook i henhold til konkurranse, for eksempel at det ikke er lov til å oppmuntre dem til å tagge andre venner. En negativ konsekvens ved å lage en slik konkurranse, er at det er lett å rekruttere følgere som ikke er interessert i selve bedriften, men kun konkurransen og premien. På en annen side er makeup og hudpleie et såpass vidt interessefelt, da alle bruker et type hygieneprodukt, og det vil derfor være lettere å vekke interesse hos de aller fleste.

Videre vil jeg anbefale å opprettholde aktiviteten, og fortsette å poste innlegg om nyheter og tilbud! Likevel kan de bli flinkere til å poste oftere, og kanskje lage temainnlegg som for eksempel inneholder «dagens tips» eller forslag til nye tilskudd til sminkepungen. Et annet alternativ kan være å fokusere enda mer på herre, og skrive innlegg på facebooksiden som også kan appellere til dem! Å bruke facebooksiden som en hovedkanal, der dialog med kundene er synlig, vil gi dem et fortrinn. Kan kundene se at kanalen blir brukt som informasjonskanal, samt et sted hvor Vita Exclusive yter kundeservice, kan ærlighet gi kundene mer tillit til bedriften.

KILDER

About the author

Connie

Student på Høyskolen Kristiania, markedsføring og merkevareldelse. Fordypning i Digital Markedsføring

View all posts

3 Comments

 • Bra skrevet, Connie! Fint at du også linker til et tidligere innlegg som du har skrevet. Og jeg er helt enig, for å lykkes på sosiale medier trenger man en ildsjel som kan bidra 🙂
  Et stort pluss at du også kommer med videre anbefalinger til Vita kan gjøre for å bli enda bedre på Facebook. Stå på!

 • Fikk godt utbytte av å lese blogginnlegget ditt, Connie!

  Du har besvart alle tre deler av oppgaven på en bra måte. Både valg av målgruppe og kanal, analyse og forslag til forbedringstiltak virker logisk.

  Du kunne dog gått noe dypere inn i alle elementene. Begrunnet enda bedre hvorfor Facebook er den mest hensiktsmessige kanalen, ut i fra målgruppen.
  Både i analysen og drøftingen er det også mulig å visualisere det du mener gjennom konkrete eksempler. F eks med bilde/screenshot av noe der de ikke lyktes, og forslag til hvordan dette evt kunne vært gjort bedre.

  Stå på! 🙂

  • Takk for respons, Svein Tore! 🙂 Jeg har nå lagt til printscreens, samt en bedre beskrivelse av hvorfor Facebook er viktig å bruke. Takk for konstruktiv kritikk, og gode forslag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *